Harvard Üniversitesi öğretim üyelerine göre, gün ortasında şekerleme yapmak insan vücudu için çok faydalı.
Beyni rahatlatıyor
Peygamber Efendimizin 1400 yıl önce uyguladığı hafif öğle uykusu kayluleyi ilim adamları da keşfetti.
Öğle uykusu, beyni dinlendirmesinin yanı sıra, şeker ve kalbi düzenliyor, zihni dinlendiriyor, öğrenme yeteneğini artırıyor. Kaylule şimdi Fransa’da da devlet eliyle uygulamaya konuldu.
7 milyon euro kaynak ayrıldı
Eskiden iş yerinde uyuklamak birçok ülkede atılma sebeplerinden biriydi. Şimdi ise ABD ve Fransa’da başlayan kampanyayla büyük şirketler bu uygulamaya kucak açmaya başladı.
Fransa’da geçen hafta başlayan sigara yasağının ardından Sağlık Bakanlığı, öğle yemeği sonrası kaylule kampanyası başlattı.
Resmi olarak başlatılan kampanya için Sağılık Bakanı Xavier Bertrand, 7 milyon euro tutarında bir kaynak ayrıldığını açıkladı. Yeni uygulama ile Fransızların daha uzun ve iyi uyumaya sevk edilerek, işyeri veriminin artırılması amaçlandığı belirtildi.
Fransa’da yapılan araştırmalarda halkın üçte biri yeterince uyumuyor ve buna bağlı olarak oluşan yorgunluk ve uykusuzluk trafik kazalarının artmasına, depresyona ve obeziteye sebep oluyor.
Bu durum hem ülke ekonomisine ağır faturalar getirirken hem de işte ve okulda verim düşüklüğünün başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.
Herkese tavsiye ediliyor
Önceki gün başlatılan pilot uygulamaya katılan gönüllü şirketlerde kaylule bütün çalışanlara tavsiye ediliyor. Elde edilecek başarıyla birlikte bütün ülkede kaylule uygulamasına geçileceği ve şirketlerin bunun alt yapısını hazırlaması gerektiği belirtildi.
20-30 dakika çok faydalı
Kaylulenin uykusuzluğu tedavi edebildiği ve bunun yanı sıra kalp rahatsızlığına sebep olabilecek şeker ve tansiyonu düzenlediği ilim adamları tarafından ileri sürüldü. Bu konuda “Take a Nap! Change your life. (Şekerleme yap, hayatınız değişsin)” adlı bir kitabın yazarı Sara Mednick, iyi bir öğle uykusunun saat 13.00 ile 15.00 arasında yaklaşık 20-30 dakkika olması gerektiğini belirtiyor.
Kısa öğle uykusunun ayrıca insanın algılama yeteneğini artırdığını, gece eksik olan uykuyu da telafi ettiği vurgulanıyor.